Duurzaamheid

Samenwerken met de natuur

Roem van Yerseke werkt generaties lang nauw samen met de natuur en weet hoe belangrijk het is om duurzaam te ondernemen. Vanuit onze rol als schelpdierkweker en verwerker pakken wij die verantwoording serieus op. Met visie voor de toekomst, het milieu en duurzaamheid worden schelpdieren op innovatieve wijze natuurvriendelijk opgekweekt en verwerkt zonder verlies van de authentieke smaak.

Mosselschelpen

Zo gebruiken wij de lege mosselschelpen die als restafval uit de mosselverwerking komen als collectoren voor oesterbroed en Mosselzaadinvanginstallaties (MZI) om mosselzaad in de waterkolom in te vangen. Daarnaast heeft Roem van Yerseke een eigen schelpdier hatchery ontwikkeld – een broedhuis voor mosselen, oesters en tapijtschelpen die verder opgekweekt worden in de nursery en op kweekpercelen in onder andere de Oosterschelde en de Grevelingen. 

Onze visie

De visie van Roem van Yerseke op duurzaam ondernemen reikt verder dan het kweken van schelpdieren. Wij zijn ervan overtuigd dat de rol van een onderneming bestaat uit een balans maken tussen People, Planet en Profit. Hieruit vloeien elementen naar voren die een grote rol spelen bij onze besluitvorming.

  • Welzijn van medewerkers
  • Veilige werkomgeving
  • Voedselveiligheid
  • Verlaging energieverbruik
  • Verlaging van verbruikskosten
  • Duurzame en Recyclebare verpakkingen
  • Lagere footprint (belasting) op het klimaat

Deze gedachte resulteert in productielocaties die zijn uitgerust met materialen en (slimme) technieken die leiden tot minder energie verbruik en slijtage. De geïsoleerde productiehallen zijn onder andere voorzien van LED verlichting met aanwezigheidsdetectie, er staan warmtewisselaars die helpen restenergie opnieuw te gebruiken en de productielijnen zijn voorzien van regelaars en gecomputeriseerde schakelkasten. Op het dak zijn zonnepanelen geïnstalleerd en onze schepen zijn uitgerust met moderne, zuinige, aandrijvingslijnen.

Houten oestermanden gemaakt van PEFC

Het uitgangspunt van Roem van Yerseke is dat er gekozen wordt voor duurzame materialen waar dit mogelijk en verantwoord is. De meeste producten gaan in kunststof verpakkingen die geheel recyclebaar zijn. Daarnaast worden houten oestermanden gebruikt die PEFC zijn en 100% biologisch afbreekbare jute zakken. Het papier en karton is FSC gecertificeerd. De zeevruchten waarmee wordt gewerkt zijn gecertificeerd met de erkende duurzaamheidskeurmerken Marine Stewardship Counsil (MSC), Aquaculture Stewardship Council (ASC) en Euro-Leaf (BIO). Meer over deze keurmerken leest u op de pagina Certificering.

Meer informatie?